Voorzitter, bij een begrotingsbehandeling wil je zo snel mogelijk naar de inhoud en de details, maar voordat ik dat doe, wil ik even stilstaan bij de hoeveel tijd en werk die erin is gestoken. Dus bij dezen: dank aan het college voor de moeite die het in de begroting heeft gestopt en voor het feit dat er voor de komende jaren een gezond, stabiel financieel beleid wordt gevoerd. Natuurlijk wil ik namens GroenLinks ook dank en waardering uitspreken voor het voortdurende werk dat wordt verzet door al onze ambtenaren en in het bijzonder de controllers, de gemeentesecretaris en natuurlijk de griffie.

Een oplettende toeschouwer weet dat ik mij namens GroenLinks een scherpe blik permitteer op met name de onderwerpen jongeren, educatie, wonen, duurzaamheid en groen. Ieder relaas dat ik hier de afgelopen jaren heb afgestoken, was doorspekt met kruisverbanden uit deze hoofdthema’s. Terwijl we hier als raad van Albrandswaard met elkaar vergaderen is er in Glasgow een VN-klimaattop aan de gang. Het doel is de opwarming van de aarde onder de 1,5 graad Celsius te houden, zodat de planeet bewoonbaar blijft voor de mens. Er worden o.a. afspraken gemaakt om te stoppen met ontbossing, broeikasgassen terug te dringen en co2-uitstoot nog verder terug te dringen. U kunt zich voorstellen dat dit hard werken is voor de diplomaten en wereldleiders.

Maar wegkijken kan niet meer en is ook geen optie meer voor overheden. Ook niet voor de gemeente Albrandswaard. Wij hebben een verantwoordelijkheid naar onze burgers om eerlijk te zijn en te vertellen wat er op ons afkomt. We moeten onze inwoners niet in slaap sussen. Om die reden dien ik vanavond een motie in om de Kerstbomenverbranding in Albrandswaard definitief te verbieden.

Vorig jaar ging deze niet door om de coronamaatregelen, maar de coronacrisis verbleekt bij de gevolgen van de klimaatcrisis. Maar nu kunnen we nog ons handelen bijsturen. Laten we dus definitief stoppen met het onnodig de lucht in jagen van extra co2 en stikstof, luchtvervuiling, fijnstof en vooral stoppen met het slechte voorbeeld te geven voor onze jeugd door niet duurzamer om te gaan met de kerstbomen.

Voorzitter, als ik in de begroting lees (blz. 39) dat Albrandswaard zich wil blijven profileren als de groene long van de regio, dan is dat voor mij niet te rijmen met het anti-groene beleid dat op sommige vlakken wordt gevoerd. Dan heb ik het bijvoorbeeld over de kerstbomenverbranding, maar ook over het obsessief opruimen van bladeren met blazers op brandstofmotoren.

Deze blazers geven veel geluidsoverlast, zorgen voor een luchtverontreiniging die vele malen groter is dan van een benzineauto en veroorzaken een stof-golf van fijnstof. Daarnaast verstoort deze overdreven kuisheid het natuurlijke eco-systeem: insecten, spinnen, slakken, amfibieën en kleine zoogdieren als egels gebruiken het gebladerte als schuilplaats en vinden er hun voedsel. Dat kan niet als het allemaal weg wordt gehaald. Stoppen dus daarmee! Laat het blad liggen, behalve op de plekken waar het echt grote maatschappelijke problemen tot gevolg heeft.

In de begroting (blz. 45) staat ook dat de gemeente in 2022 een nieuw groen uitwerkingskader gaat uitwerken. U begrijpt dat mijn handen jeuken om hieraan bij te dragen, bijvoorbeeld om eerdergenoemde overdreven kuisheid rondom bladeren. Bij dit soort maatregelen is het belangrijk om niet te lang te wachten, want schade aan groen en natuur duurt lang om te herstellen. Ik zal vanavond geen andere motie meer indienen, maar ik heb er genoeg zitten in mijn binnenzak. Ik hoor graag van wethouder Heezen hoe hij dit nieuwe groen uitwerkingskader voor zich ziet.

 

Voorts lees ik in de begroting dat “het ontwikkelen, opbouwen en onderhoud van het openbaar groen een belangrijk gegeven voor Albrandswaard [is]” (blz. 107).Jammer genoeg zie ik dit niet vertaald naar beleid. Ik zie alleen maar afkalving. Gekapte bomen worden niet 1 op 1 teruggeplant, laat staan dat er extra wordt teruggeplant.

Het debacle waar de Bomenridders, vrijwilligers die zich inzetten voor het groen, in verzeild zijn geraakt (te lezen in de brief en in de Schakel) is pijnlijk en mijns inziens niet nodig. Eerst worden zij uitgenodigd voor de duurzaamheidsprijs van de BAR, maar krijgen -zonder inhoudelijke reactie op hun plan- de mededeling dat hun dossier onvoldoende was uitgewerkt en dat ze geen prijs krijgen. Twee commerciële hoveniers wonnen wel. Zou wethouder Goedknegt hier over kunnen zeggen hoe dit zit?

Voorzitter, ik vind het eveneens onbegrijpelijk dat in de programmabegroting staat dat er scenario’s voor de Rand van Rhoon gaan worden bedacht (blz. 40), maar wel pas nadat er een heel sportcomplex naartoe geschoven wordt. Ik ga de discussie daaromtrent niet over doen, maar het is wel de omgekeerde wereld.

Daarnaast blijft het me verwonderen dat in de Agenda van de Samenleving als hoofddoel staat dat de repressie van o.a. uitkeringsgerechtigden het uitgangspunt is van ons sociaal beleid (blz. 20). Eerder verwonderde mijn collega van de PvdA zich hier ook al over. Hoe is het mogelijk? De heksenjacht op zoek naar fraudeurs heeft in de vorm van het toeslagenschandaal geleid tot een van de grootste schandalen in onze parlementaire geschiedenis, maar Albrandswaard hobbelt er gewoon mee door? Ik hoor graag van wethouder Van Ginkel hoe zij dat verantwoordt.

In de Agenda van de Samenleving staat eveneens als doel dat de verkeersveiligheid rondom scholen (blz. 14) beter moet. Vier jaar geleden stond ook al in het coalitieakkoord: “Bij scholen moet worden gekeken naar verkeerremmende maatregelen. Wij stimuleren een autoluwe omgeving rondom scholen.” Tot welke actiepunten heeft dit geleid, aangezien het dus al meer dan 3 jaar bovenaan de Agenda van de Samenleving staat? Ik hoor het graag van wethouder Heezen, want zijn reactie over de verkeersveiligheid op de Tijsjesdijk, een van de belangrijkste schoolgaande routes in onze gemeente, liet geen spaan heel van zijn eigen doel de verkeersveiligheid te bevorderen.

Voorzitter, tot slot nog wat lichtpuntjes. Ik word blij als ik lees in de begroting dat er 0,5 fte uitgetrokken gaat worden voor uitbreiding jongerenwerk (blz. 233). Er gebeurt niet veel voor jongeren in onze gemeente en er is veel repressief beleid. Een jongerenwerker betaalt zich beter uit dan een extra boa. Positief dus!

Daarnaast is de begroting sluitend en geeft een doorkijk naar gezond financieel beleid voor de komende jaren. De structurele lasten en baten zijn in evenwicht (blz. 49).

Tot slot wil ik vermelden dat er, ik zou willen zeggen na veel gesleur en gezeur, serieuzer werk gemaakt van betaalbaar en sociale woningbouw in Albrandswaard. Ik wil hier niet beweren dat dit komt door de tien ingediendemoties en amendementen van GroenLinks over dit onderwerp. De welwillendheid van de wethouder Wonen en de betrokkenheid van de gehele raad is daarbij van doorslaggevend belang. Wat een verschil in vergelijking met de eerste twee jaar van dit College. Gloort er licht aan de horizon?

Voorzitter, ik ga afronden. Ik heb vanavond teruggeblikt op de afgelopen jaren, de begroting en de Agenda van de Samenleving doorgelicht en uitgebreid stilgestaan bij het Groenbeleid van onze gemeente. Ik wil afsluiten met een citaat van Mark Rutte. Niet bepaald een held van me, maar het was Mark Rutte zelf die tijdens de g20 in Rome aangaf dat de tijd om te praten over het klimaat voorbij is. Het is nu tijd voor, ik citeer, “actie, actie, actie”. Laten we daar hier in deze raad gehoor aan geven, onze verantwoording pakken en de kerstbomenverbranding verbieden.