Voorzitter,

Voor het eerst in de geschiedenis van Albrandswaard kon iedere partij uit de gemeenteraad meedenken en meeschrijven aan een akkoord. Dus niet, zoals vanouds, een kleine coalitie die de lijnen uitzet, maar ruimte voor iedereen.

Wij kijken als GL/PvdA positief terug op dit proces. Het was een intensieve periode, waarbij avond na avond werd vergaderd en ook nog in het weekend werd doorgegaan. Uiteindelijk kon iedereen inbrengen wat hij wilde. Natuurlijk betekent dat niet dat alles ook 1 op 1 in het Raadsakkoord is overgenomen. Dat kan ook niet, want met zoveel partijen is er altijd sprake van een compromis.

Voor ons is het echter wel een compromis waar we blij van worden. Natuurlijk is het -vanuit ons perpectief- niet helemaal perfect. Wij zouden hier en daar nog wat andere keuzes hebben gemaakt. Maar het akkoord krijgt wel een ruime voldoende.

Er zitten een aantal mooie lichtpuntjes in. Ik wil er een paar noemen:

  • Armoedebestrijding staat weer op de kaart. Daar gaat in worden geïnvesteerd. (blz. 8)
  • De wachtlijsten voor de geestelijke gezondheidszorg gaan we terugdringen.  (blz. 8)
  • Het ruimteprobleem op de basisscholen wordt aangepakt en we gaan de schoolgaande fietsrouters veiliger maken. (blz. 15 en 19)
  • Ook wordt er geïnvesteerd in de algemene verkeersveiligheid.  We gaan de fietser en voetganger centraal stellen in het verkeer, niet meer de auto. (blz. 19)
  • Tot slot is er een prachtige duurzaamheidsparagraaf met aandacht voor meer scheiding van afval en minder verbruik van energie. En er komt een integrale visie op natuur, met biodiversiteit als uitgangspunt.

Waar we iets minder blij van worden is de financiële paragraaf. Natuurlijk vinden wij het als GL/PvdA belangrijk dat het huishoudboekje van de gemeente op orde is. Maar wij zien geld als een middel om iets te bereiken, en niet als een doel op zich. De gemeente is immers geen bank. De intentie om de lasten voor inwoners zo laag mogelijk te houden ondersteunen wij, maar wel met de voorwaarde dat de voorzieningen op peil blijven en we geen mensen in de kou laten staan die hulp nodig hebben. Die dingen zijn namelijk een stuk belangrijker dan minder onroerendzaakbelasting voor inwoners in dure koopwoningen.

Voorzitter, wat wij verder nog missen is de uitwerking van een leesbaar akkoord voor anderstaligen en laaggeletterden. Die afspraak is naar ons weten wel gemaakt tijdens de sessies. We zien deze leesbare versie nog graag tegemoet.

Tot slot voorzitter, begrijpen wij ook wel dat je met dit raadsakkoord nog veel kanten uit kan. De lakmoesproef zit hem in de concrete afspraken die het college erover gaat maken en die in het CollegeWerkProgramma komen. U begrijpt dat GL/PvdA dit proces vanuit de raad scherp zal volgen, zodat de geest van het raadsakkoord niet verloren gaat.

Voorzitter, wij gaan vanavond het raadsakkoord van Albrandswaard ondertekenen en spreken er onze steun voor uit. Het is een mooi akkoord geworden.

Ik dank mijn fractie voor hun tomeloze inzet de afgelopen maanden bij de ontwikkeling van het akkoord. En net zo goed dank ik de andere fracties en raadsleden hier in deze raad, en in het bijzonder Marielle Vergouwe, fractievoorzitter van EVA. Dat mag gezegd worden. Een ander woord van dank gaat uit naar Lianne van Kalken, onze procesbegeleider en inmiddels wethouder te Vlaardingen. Tot slot dank aan onze ambtelijke ondersteuning, met als officieuze voorman de regisseur algemeen bestuur Erwin Weterings. Hun input en ondersteuning hebben wij bijzonder gewaardeerd.