Het is lastig om van een voortdenderende trein af te stappen. Om te voorkomen dat het nieuwe gemeentehuis zo'n trein wordt, stelde GroenLinks op maandag 1 oktober 2018 in de gemeenteraad met een motie voor om een reflectiemoment in te bouwen. Om zo alle kosten duidelijk op een rijtje te zetten, input van bewoners mee te nemen en ook de risico's (door o.a. de overhitte bouwmarkt) helder in beeld te krijgen. Helaas was er geen meerderheid in de raad te vinden voor dit voorstel, en rijdt de trein door...

Het reflectiemoment hoeft voor GroenLinks, dat de motie samen met CU/SGP en de NAP indiende, geen vertraging te betekenen. Er kan immers doorgegaan worden met de aanbesteding en de bouwplannen. Alleen zou er wel een extra 'uitstapmogelijkheid' gecreëerd worden door de raad. Blijkbaar had niet iedereen daar behoefte aan. Voor de motie werd gestemd door GL, CU/SGP, NAP, PvdA en EVA (8 zetels). Tegen stemden CDA, Leefbaar, Stem-Lokaal en de VVD (13 zetels).

Wethouder Van Ginkel heeft, ondanks dat ze de motie afwees, wel in de vergadering toegezegd aan alle voorstellen uit de motie tegemoet te komen. Dat betekent ook dat de grond pas wordt aangekocht nadat aanbestedingsprocedure is afgerond. Op die manier is er toch een extra veiligheidsnet gecreëerd, want mocht de aanbesteding tegenvallen, zit de gemeente in ieder geval niet met een lap grond in de maag.

Lees meer in De Schakel over de motie van GroenLinks