HIER GAAN WIJ VOOR
- Bestaand groen blijft groen. De groene parels in de gemeente worden behouden en we zorgen er goed voor. Beeldbepalende, monumentale bomen en struiken blijven staan. Bij de mogelijke nieuwbouw op het Antes/Delta terrein is hier specifiek aandacht voor.
- Als er noodgedwongen bomen moeten worden gekapt, worden deze dubbel teruggeplant. Als dit niet op dezelfde locatie kan, vindt de compensatie elders (in de gemeente) plaats.
- We planten meer bomen, met name langs doorgaande wegen: ter verfraaiing en om de luchtkwaliteit te verbeteren.
- De gemeente bestrijdt het onkruid op verhardingen en in het openbare groen op milieuvriendelijke manier en ook inwoners en(landbouw)bedrijven worden gestimuleerd om onkruid milieuvriendelijk te bestrijden. De gemeente zorgt voor praktische tips.
- Er wordt een samenhangend ecologisch plan gemaakt voor de gehele gemeente. De gemeente stelt samen met de andere BAR-gemeenten een (stads)ecoloog aan. Met deze functie kan de gemeente de juiste kennis inzetten voor een goede inrichting van onze natuur.
- De gemeente stimuleert groenaanleg op eigen grond door inwoners. Verstening wordt ontmoedigd. Te denken valt aan groene boomspiegels, stadstuinbouw, educatief groengebruik, vruchtbomen en -struiken en insectenhotels.
- Bij het beheer van het gemeentelijke groen staan biodiversiteit, bescherming van dieren en hun leefgebieden voorop.
- Tegen hittestress worden (meer) watertappunten en schaduwrijke bomen geplaatst in de kernen en wijken van de gemeente, inrecreatiegebieden en langs recreatieve (fiets)routes.
- De bebouwde omgeving wordt zoveel mogelijk klimaatadaptief ingericht. Om wateroverlast te beperken, komt er meer ruimte voorwater. Bijvoorbeeld met groene daken, wadi’s (tijdelijke waterbergingslocaties) en het kiezen voor “groene verharding” in plaats van “grijze verharding”.
- We stoppen met de kerstboomverbranding in Albrandswaard. In plaats daarvan zoeken we een duurzaam alternatief. Voor onze jeugd komt er een andere activiteit ter compensatie.
- Wij kiezen voor natuurlijk groenbeheer: onkruidbestrijding voeren we op een duurzame wijze uit. Hierbij hoort ook het uitbannen vanhet gebruik van landbouwgif (vooral neonicotinoïden en glyfosaat). De gemeente beperkt en ontmoedigt het gebruik van gewas- eninsectenbestrijdingsmiddelen.