HIER GAAN WIJ VOOR
- Wij geven circulair bouwen voorrang. Nieuwe wijken worden circulair en energieneutraal opgezet, met zoveel mogelijk hergebruik van materialen en ruimte.
- Bouwen gebeurt zoveel mogelijk natuurinclusief. Dit betekent dat voorzieningen voor (stads)natuur worden geïntegreerd in het gebouw. Voorbeelden zijn neststenen voor gierzwaluwen en vleermuizen, maar ook mogelijkheden voor begroeiing aan het gebouw zoals groene daken en gevels (klimplanten).
- Bij nieuwe projecten worden minimaal 30% sociale huurwoningen gebouwd. Ook is er aandacht voor betaalbare koopwoningen. Het kan niet zo zijn dat er alleen maar dure villa’s worden gebouwd.
- Huizen zijn voor ons geen verdienmodel voor beleggers en pandjesbazen. We zetten in op een zelfbewoningsplicht en opkoopbescherming, zodat koophuizen in de eerste plaats beschikbaar blijven voor onze eigen inwoners.
- Nieuwe woningen worden gebouwd binnen de bestaande kernen en bij voorkeur nabij metrostations of ander openbaar vervoer. Wij sparen onze polders. Om die reden volgen wij de woningbouw op het Antesterrein dan ook kritisch. Wij willen de gebieden nabij de Oude Maas vrijhouden van hoogbouw.
- Wij staan open voor (her)ontwikkelingsvoorstellen om meer bereikbare woningen te realiseren in onze gemeente. Belangrijke aandachtspunten hierbij zijn wat ons betreft: goede balans tussen koop en (sociale) huur, 100% klimaatneutrale woningen, behoud van groen (liever zelfs méér groen), bijdrage leveren aan versterking van de ‘klimaatadaptiviteit’ in de omgeving, goede ontsluiting via openbaar vervoer, fietsen en wandelen.
- Bij oude gebouwen wordt pas voor sloop en nieuwbouw gekozen nadat er een serieuze en goed onderbouwde afweging is gemaaktdie aantoont dat vernieuwbouw niet haalbaar is; daarbij kan niet alleen het economisch motief de doorslag geven. Dit is wel gebeurd bij de ontwikkeling van De Meijlle in Rhoon, een voorstel waar wij dan ook tegen waren. Deze school had bij uitstek kunnen worden getransformeerd naar een appartementencomplex.
- Voordat sloop plaatsvindt, wordt het gebouw gecontroleerd op nestplekken van gebouwbewonende diersoorten als vleermuizen en huismussen. Voor deze nestplekken dienen alternatieven te worden gevonden.
- Ontwikkelingen in de dorpskernen dienen binnen de visie en het beeldkwaliteitsplan te passen.
- Bij het kiezen van nieuwe straatnamen hebben wij in 2021 via een raadsmotie de Commissie Naamgeving gevraagd ook namen te gebruiken van vrouwen en mensen van diversere komaf dan tot nu toe gebruikelijk in Albrandswaard.